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Best of November 2015 
   
Following are a dozen questions answered by the engineering staff as part 
of the NFSA's Expert of the Day (EOD) member assistance program being 
brought forward as the "Best of November 2015."  If you have a question 
for the NFSA EOD (and you are an NFSA member), send your question 
to eod@nfsa.org and the EOD will get back to you. 
   
It should be noted that the following are the opinions of the NFSA 
Engineering Department staff, generated as members of the relevant 
NFPA technical committees and through our general experience in writing 
and interpreting codes and standards.  They have not been processed as 
formal interpretations in accordance with the NFPA Regulations Governing 
Committee Projects and should therefore not be considered, nor relied 
upon, as the official positions of the NFPA or its Committees.  Unless 
otherwise noted the most recent published edition of the standard 
referenced was used. 
   
 
Question 1 - Mixing NFPA 13 and 13R Protection Criteria 
 
A sprinkler system for a rehab/skilled nursing facility is being designed with 
the common areas meeting NFPA 13 and the patient rooms meeting NFPA 
13R. This allows elimination of sprinklers from the bathrooms and closets 
in the patient rooms. The state inspector is telling them they can’t do it this 
way. Is the mixed design criteria from these two standards allowed? 
 
Answer:  No, it is not permissible to use one installation standard in part of 
a building and another installation standard in another.  The entire building 
must be provided with sprinkler protection according to either NFPA 13 or 
NFPA 13R, assuming that the prevailing building code permits NFPA 13R 
to be used in this case. While there are sections of NFPA 13R that invoke 
NFPA 13 criteria for some building areas, the building would still be 
considered to be sprinklered in accordance with NFPA 13R, which in 
accordance with its title and scope is intended for use in low-rise 
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residential occupancies. It should be noted that the definition of “residential 
occupancies” within the standard does not include nursing homes. 
 
Due to this building being a medical facility, it is likely that it falls under 
federal requirements to follow NFPA 101 (2000 edition) in addition to the 
building code. The sprinkler requirements for sprinklers in patient 
bathrooms and closets can actually be more stringent than those found in 
either NFPA 13 or NFPA 13R. 
 
 
Question 2 - Using a Single PRV for Both Sprinklers and Standpipe  
 
Is it possible to install a single PRV from a combined standpipe to serve 
both sprinklers and the Class 1 hose valve for each floor? 
  
Answer: Yes, this is permissible. NFPA 13 (2013 edition) does not prohibit 
this arrangement as long as it meets the requirements of Section 
8.16.1.2.1 and related sections 8.16.1.2.2 through 8.16.1.2.5, including 
requirements for pressure gauges, a relief valve, an indicating valve, and 
means for performing a flow test at the system demand. Likewise, NFPA 
14 (2013 edition) does not prohibit this arrangement provided the 
requirements for pressure-regulating devices are followed, including 7.2.3 
Maximum Pressure at Hose Connections and 7.2.4 if more than one hose 
connection will be downstream of the PRV. 
 
 
Question 3 - Shallow Lintel Separating Close-Spaced Sprinklers 
 
A header or lintel running across a hallway extends 4 inches down from a 
ceiling.  There are two standard spray recessed pendent fire sprinklers on 
opposite sides that are about 4 ft apart.  The deflectors of the pendent 
sprinklers are approximately 3 inches above the bottom of the lintel.  Do 
these two sprinklers require a minimum separation of 6 ft. to comply with 
NFPA 13 (2016 edition)? 
  
Answer: No, because the minimum 6-ft separation distance between 
sprinklers, found in Section 8.6.3.4.1, does not apply if the requirements of 
8.6.3.4.2, 8.6.3.4.3 or 8.6.3.4.4 are met. In this case the lintel meets the 
requirements of 8.6.3.4.2, serving as a baffle between the two sprinklers. 
 
 
Question 4 - Sprinkler Orientation in Grease Duct per Handbook  
 



We are being asked to add protection to a horizontal section of an exhaust 
grease duct and we have proposed installing pendant type sprinklers in the 
side of the duct at the midpoint of the duct. We did this based on the 
commentary to Section 7.10.3 of the 2010 edition NFPA 13 Automatic 
Sprinkler Systems Handbook, which states: “Within the duct, any type of 
standard spray sprinkler can be used, whether it is an upright, pendent, or 
sidewall sprinkler. Sprinkler activation is not affected by sprinkler type, and 
the development of a pattern is not a concern within the confined area of a 
protected duct.” Is this acceptable despite the fact that the sprinkler would 
not be installed in its listed position? 
 
Answer: Yes. It should be recognized that the handbook commentary is 
not an enforceable part of the standard, and does not by itself provide 
permission to circumvent the requirements of the standard. Nevertheless, 
it can provide useful guidance. In this case, the commentary should point 
to Section 8.3.1.2, which allows sprinklers to be used outside of their 
listing…”where construction features or other special situations require 
unusual water distribution, and listed sprinklers shall be permitted to be 
installed in positions other than anticipated by their listing to achieve 
specific results.” 
 
  
Question 5 -  Accessibility of Drains for Trapped Sections of Piping 
 
I am working on a project where the owner does not want to install access 
panels in the drywall ceiling to access the plug provided to drain a trapped 
section of piping that contains less than 5 gallons of water. The current 
idea is that unless there is something wrong with that specific piece of pipe 
the water would never have to be drained, and in the case that there is 
something wrong with the trapped section of piping it is likely the drywall 
would have to cut out in order to repair/replace the section of piping 
anyway. The location of the drain plug would be clearly identified on a set 
of drawings that is to be provided to the owner. Would the scenario 
described above be acceptable per NFPA 13 since this amount of water is 
not required to be piped to an “accessible location”? 
 
Answer: Section 8.16.2.1 requires that all sprinkler pipe and fittings be 
installed so that the system can be drained, but the answer to your 
question on accessibility depends on the type of system.  
 
You stated that the owner is presuming that the specific piece of pipe in 
question would never have to be drained under normal circumstances. It 
therefore would be reasonable to assume that we are dealing with a wet 



pipe sprinkler system, since auxiliary drains in dry pipe systems must be 
drained regularly. Section 8.16.2.5.3.2 specifically states that auxiliary 
drains “located in areas subject to freezing shall be accessible”, but even 
such drains located in heated areas that are serving areas subject to 
freezing must be accessible since there is a potential for an undrained 
trapped section to back up into an unheated area.  
 
You have noted that the capacity of this trapped section is less than 5 
gallons.  This obviously avoids the requirement of Section 8.16.2.5.2.1 
applicable to isolated trapped sections with capacities exceeding 50 
gallons, which must be “piped to an accessible location”. For smaller 
trapped sections in wet pipe systems there is no specific requirement for 
accessibility.  
 
While it is preferable to keep all drains reasonable accessible, you have 
indicated the owner is comfortable cutting the drywall in the event access 
is needed, and that the location of the drain would be clearly identified on 
drawings provided to the owner.  Since drawings are often lost, we would 
suggest that the drain location also be noted at the system riser, similar to 
the requirement that exists for dry pipe systems in Section 8.16.2.5.3.7. 
This could be especially important in climates subject to freezing, to avoid 
damage to system piping in the event the system is drained and the 
building is secured and mothballed for an extended period of time.  
 
  
Question 6 - Using Unlisted Glycerin-Filled Gauges 
 
I have a customer that has multiple deluge risers with standard gauges 
that are UL/FM listed. They have a problem with the gauges being 
hammered when the fire pump comes on and are constantly changing 
them out. They would like to know if they can use glycerin-filled gauges, 
which are not UL/FM listed, to help reduce the water hammer effects. 
Would this be acceptable? 
 
Answer: Yes, with the approval of the AHJ. NFPA 13 (2013 edition) does 
not require that gauges be listed, only “approved”. Based on the history of 
the system in question, it would be reasonable for an AHJ to approve good 
quality glycerin-filled gauges that meet the requirements of Section 8.17.3 
as referenced by Section 7.3.1.3. 

  
 
Question 7 – Sharing a Remote Design Area Between Systems 
 



We are reviewing hydraulic calculations from a sprinkler contractor.  The 
project includes renovation of a single story building with three sprinkler 
risers.  Each riser is equipped with a control valve, alarm check valve, 
tamper and flow switches.  The 1500 sq ft most remote area includes 
sprinklers from two different system risers.  Is this acceptable, or does 
each system need to be calculated separately?   
  
Answer: A hydraulically remote area for each system should be 
calculated.  NFPA 13 states that a single fire scenario is assumed (Section 
1.1.3) which means the most demanding value from the three systems 
would be used to size the water supply and lead-in piping for the 
building.  If the remote area were to be split across two systems, then it 
would actually be less demanding, since the flow would be divided 
between two mains and/or risers (varying with the specific 
arrangements).  All of the requirements for design approaches (Chapter 
11) and the water demand are based on what is needed for "a 
system."  Therefore, the hydraulically most remote area should be 
calculated on a single system.   
 
 
Question 8 - Mixing of QR and QREC Sprinklers in a Compartment 
 
Can quick response standard coverage and quick response extended 
coverage sprinklers be used in the same room in light hazard 
occupancies? 
 
Answer:  Yes. NFPA 13 Section 8.3.3.2 (2016 edition with similar text in 
previous editions) states: "Where quick-response sprinklers are installed, 
all sprinklers within a compartment shall be quick-response unless 
otherwise permitted in 8.3.3.3, 8.3.3.4, or 8.3.3.5."  Either standard spray 
or extended coverage spray sprinklers can be of the quick response 
type.  Therefore, it would be acceptable (assuming installation guidelines 
are followed appropriately for each) to have both quick response and quick 
response extended coverage sprinklers within the same area. 
 
 
Question 9 - Change in Sidewall Sprinkler Column Obstruction 
 
I have a column obstruction from a sidewall residential sprinkler.  The 
obstruction is 12 inches wide x 5 inches deep, located 5 ft away from the 
sprinkler. Reviewing Figure 8.10.7.2.1.4 in the 2013 edition of NFPA 13, 
these would respectively appear to be the C, D, and A dimensions. Figure 
8.10.7.2.1.4 states that dimension A must be greater than or equal to 4C or 



4D, whichever is greater, but it also states that dimension A is less than or 
equal to 36 in. 
 
Does this mean Figure 8.10.7.2.1.4 only applies when dimension A is less 
than or equal to 36 inches? If this is so, it appears NFPA 13 allows for the 
obstruction described above without adding a sprinkler to cover behind the 
obstruction.  Or is it only acceptable to proceed without adding a sprinkler 
to protect the shadow area created by the obstruction because the 5 
ft distance is greater than 4 times the 1 ft width of the column? 
 
Answer: Although the notes on the figure can be misinterpreted, the text 
of Section 8.10.7.2.1.3 clarifies the requirement: 

 
8.10.7.2.1.3 Unless the requirements of 8.10.7.2.1.4 through 

8.10.7.2.1.7 are met, sprinklers shall be positioned away from 

obstructions a minimum distance of four times the maximum 

dimension of the obstruction. The maximum clear distance required 

shall be 36 in. (914 mm) from the sprinkler (e.g., truss webs and 

chords, pipe, columns, and fixtures). 
 
However, it should be noted that, as a result of fire research, the maximum 
distance allowance in 8.10.7.2.1.3 has been disallowed for vertically 
oriented obstructions like columns in the 2016 edition of the standard 
with the addition of new subsection 8.10.7.2.1.3*(B): 
 

8.10.7.2.1.3* Unless the requirements of 8.10.7.2.1.4 through 

8.10.7.2.1.7 are met, sprinklers shall be positioned away from 

obstructions a minimum distance of four times the maximum 

dimension of the obstruction (e.g., truss webs and chords, pipe, 

columns, and fixtures). 
(A) The maximum clear distance required from obstructions in the 

horizontal orientation (e.g., light fixtures and truss chords) shall be 

36 in. (900 mm). 
(B) The maximum clear distance shall not be applied to obstructions 

in the vertical orientation (e.g., columns). 
 
In the specific scenario you have provided, the 5-foot separation between 
the sprinkler and obstruction exceeds the minimum required by the 2013 
edition and still meets the more conservative requirement of the 2016 
edition without adding an additional sprinkler to protect the shadow area 
created by the column. However, the change in the 2016 edition makes 



obvious sense if one envisions an even wider column just beyond the older 
36-inch limit of concern. 
 
 
Question 10 - NFPA 13R Balcony Criteria for NFPA 13 
 
Section 903.3.1.2.1 of the International Building Code (IBC) contains 
special criteria for sprinkler protection of exterior balconies in combustible 
construction. Am I correct that the language applies only when the fire 
sprinkler system is installed in accordance with NFPA 13R, and not with an 
NFPA 13 system? 
 
Answer: Yes.  When this requirement was introduced to the IBC (and 
IFC), NFPA 13R did not have a requirement to sprinkler the balconies and 
decks of dwelling units that were built using Type V construction.  In order 
to harmonize the documents it has also been added to NFPA 13R in more 
recent editions.  However, for many years NFPA 13 has contained 
language on when to protect exterior projections, which include balconies 
and decks (Section 8.15.7).  Therefore, no additional language was 
needed to cover this arrangement and the language was added only to 
cover Type V construction protected with NFPA 13R. 
 
 
Question 11 - Plastic Pallet Protection in the 2007 Edition of NFPA 13 
 
Section 12.12.2.2(1) in the 2007 edition of NFPA 13 provides protection 
criteria for idle plastic pallets stored in cutoff rooms, and is followed by 
Section 12.12.2.2(2) for storage of the pallets when not cutoff from other 
storage.  However, other than a limitation on storage height to 4 ft, a 
requirement to use high temperature rated sprinklers, and requirements for 
pile separation, no design criteria is provided. What was intended for 
design criteria when idle plastic pallets are not stored in cutoff rooms?  
 
Answer: What appears to be an omission was finally clarified in the 2013 
edition of the standard. The intent of the section is that limiting the stack 
size to 4 ft, utilizing high temperature-rated sprinklers, and following the 
separation rules allows the idle plastic pallet storage arrangement to be 
protected without special design criteria. This is laid out more explicitly in 
the corresponding section of the 2013 edition, Section 12.12.2.2.4.3:  

 

“12.12.2.2.4.3 Plastic pallets shall have no impact on the required 

sprinkler protection when stored as follows: 

(1) Storage shall be piled no higher than 4 ft (1.2 m). 



(2) Sprinkler protection shall employ high temperature–rated 

sprinklers. 

(3) Each pallet pile of no more than two stacks shall be separated 

from other pallet piles by at least 8 ft (2.4 m) of clear space or 25 ft 

(7.6 m) of stored commodity. 

(4) Minimum ceiling design of OH2 shall be used.” 

  
 
Question 12 – Changes in NFPA 30 In-Rack Sprinkler Pressures  
 
Section 16.6.2 of NFPA 30 in the 2012 and prior editions specify design 
criteria for “Fire Protection System Design Scheme B” and in subsection 
16.6.2.4 (3) required a minimum in-rack sprinkler operation pressure of 50 
psi. The 2015 edition of NFPA 30 changes this requirement to a minimum 
flow of 57 gpm and a minimum in-rack sprinkler operating pressure of 10 
psi. This change between the 2012 and 2015 editions is major, and in one 
of my current projects could make a difference as to whether a fire pump is 
needed to protect the flammable liquid storage area. What was the 
methodology behind the adoption of the new criteria for the 2015 edition? 
Were tests conducted? Was the 50 psi discharge pressure required in the 
2012 edition overdesigned?  
  
Answer: You are correct that Section 16.6.2.4(3) in the 2012 edition of 
NFPA required a minimum in-rack sprinkler operating pressure of 50 psi, 
and that the change to the standard in the 2015 edition requires a 
minimum flow of 57 gpm with a minimum pressure of 10 psi. This was not 
considered to be a substantive change in the requirement, but rather an 
allowance to use sprinklers with larger orifices. It should be noted that a 
other nominal K-8.0 sprinkler at 50 psi produces the required flow of 57 
gpm. You can now use different K-factor sprinklers to produce the 
minimum 57 gpm as long as you do not go below 10 psi.  This essentially 
allows the use of up to a K-16.8 sprinkler. 
 
 


